terug naar overzicht


De Erfgoedkoffer

 

Erfgoedkoffer voor senioren

Herinner jij je de smaak van ‘congoleezekes’? Waarom leg(de) je een omgekeerde vuile sok op je keel? Wat is een haarsouvenir? Hoe klonk Armand Pien? Wat kocht je bij ’t Meuleken? Verzamelde jij ook zilverpapier? Herinner je het moment dat je de eerste keer naar een Chinees restaurant ging? En wat betekent ‘ze zen hun schip ont laaje’?
De erfgoedkoffer is gevuld met verhalen, foto’s, voorwerpen, geuren, geluiden en smaken die het leven van vroeger terug voor de geest halen.

 

Het kofferspel


Aan de hand van een spel met gevarieerde thema’s (dagelijks leven, beroep, vrije tijd, omgeving, school en feest) moedigen we een groepje senioren twee uur lang aan om herinneringen op te halen. Herinneringen aan een Antwerps verleden dat hen helpt om hun geheugen af te tasten en verhalen te vertellen. Het kofferspel wordt steeds begeleid door een ConsulAnt. Als ‘cultuurbrenger op maat’ zet hij zich in om senioren en kansengroepen toe te leiden naar het Antwerpse cultuuraanbod.

Met de erfgoedkoffer willen we minder mobiele senioren in dienstencentra en rust- en verzorgingstehuizen op een interactieve manier in contact brengen met (hun eigen) erfgoed en het erfgoed in de stad.

 

 

De erfgoedkoffer ontlenen

Elk WZC of dienstencentrum van het Antwerpse OCMW en andere seniorencentra en organisaties kunnen de koffer ontlenen. Reserveer de erfgoedkoffer bij Vormingplus (zie contact).

 

Vormingplus Antwerpen, het OCMW en het MAS ontwierpen de erfgoedkoffer. De koffer werd gerealiseerd met de steun van het Elia-fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

 

Ander aanbod van de Consul-Anten


 1. Barokwandeling (wandeling)

 2. De Antwerpse barok

 3. Antwerpen en de moderne kunst

 4. Antwerpen, mode aan de stroom

 5. Antwerpse sagen, legenden en stadsverhalen

 6. Antwerpse spreuken en gezegden

 7. Antwerpen, stad van boeken en schrijvers

 8. Antwerpen, van vroeger tot nu

 9. Antwerpen: vestingstad

 10. Houten Clara

 11. Klank van de stad

 12. Erfgoedkoffer (spel)

 13. Quizt 't (quiz)

 14. Zot van 'A' (quiz)

 15. Een kennismakingsroute (wandeling)

Consul-Anten zijn vrijwilligers met een hart voor Antwerpen. Ze spreken over het culturele leven in Antwerpen, lichten de grote evenementen toe en schetsen hun historische achtergrond.