terug naar overzicht


De Antwerpse barok


Jacob Jordaens

Ga mee op zoek naar de hoogtepunten van de Antwerpse Barok. We bekijken een reeks dia’s en peilen aan de hand daarvan naar het ontstaan, de omvang, en het belang van de barok. Dat is een stukje levendige geschiedenis, maar liefst zonder veel data. Je ontmoet er schilders als Rubens, architecten als Van Baurscheit, meubelmakers, glazeniers en zilversmeden.

 

 

 

We zullen ook kijken naar hetgeen specifiek is aan deze kunststijl, wat maakt de barok zo énig en alomvattend. Het eerste deel van de voorstelling handelt vooral over schilderkunst, het deel na de pauze over alle andere vormen van barok, zelfs tot op heden.

 

Gaandeweg komen we ook gekende, vooral Antwerpse, namen en plaatsen tegen. Laat deze bijeenkomst een uitnodiging zijn om later door onze stad te dwalen, op zoek naar de ware beelden achter deze dia’s. Een soort smaakmaker én uitnodiging tegelijkertijd!


 

Aanbod van de Consul-Anten


 1. Barokwandeling (wandeling)

 2. De Antwerpse barok

 3. Antwerpen en de moderne kunst

 4. Antwerpen, mode aan de stroom

 5. Antwerpse sagen, legenden en stadsverhalen

 6. Antwerpse spreuken en gezegden

 7. Antwerpen, stad van boeken en schrijvers

 8. Antwerpen, van vroeger tot nu

 9. Antwerpen: vestingstad

 10. Houten Clara

 11. Klank van de stad

 12. Erfgoedkoffer (spel)

 13. Quizt 't (quiz)

 14. Zot van 'A' (quiz)

 15. Een kennismakingsroute (wandeling)

Consul-Anten zijn vrijwilligers met een hart voor Antwerpen. Ze spreken over het culturele leven in Antwerpen, lichten de grote evenementen toe en schetsen hun historische achtergrond.